Pitchmarks reparen!

Beste golfers, graag uw aandacht voor de reparatie van de pitchmarks. Zeker als het vaak regent neemt het aantal niet gerepareerde pitchmarks helaas behoorlijk toe.

Oorzaak
Vaak wordt het zoeken naar de plek waar de golfbal een inslag heeft gemaakt op de green (pitchmark) gewoonweg vergeten. Men loopt direct naar de plaats waar de bal tot stilstand is gekomen, op of naast de green en vergeet de pitchmark te herstellen.

Waarom repareren?
Voor het behoud van goede greens is het bittere noodzaak om de door de inslag van de bal ontstane pitchmark te repareren.
Doet u dat niet, dan ontstaan er oneffen plekken op de green.

Mogelijke gevolgen
Door binnen 5 minuten een pitchmark te repareren herstelt deze binnen 24 uur. Een pitchmark die binnen 10 minuten wordt gerepareerd doet er 15 dagen over om te herstellen. Een pitchmark die niet wordt gerepareerd zorgt ervoor dat de green minstens een maand beschadigd blijft. Niet herstelde pitchmarks worden verder beschadigd met maaien, doordat het niet vlak is. Op een niet herstelde pitchmark krijgt schimmel een kans en zal straatgras zich als eerste ontwikkelen, wat niet goed is voor de green.

Repareer dus niet alleen uw eigen pitchmark, maar minstens 1 extra. Zo houden we de greens het hele seizoen in goede conditie.

Gereedschap
De pitchmark repareert u met de pitchfork, die u verplicht bij u draagt. Dus NIET in de tas, maar in uw broek- of jaszak!

Hoe te repareren?
Na de inslag van de bal ontstaat er een ‘heuveltje’ of kuiltje: dat is de pitchmark.

  1. Steek de pitchfork, iets verwijderd van de rand van de inslag, aan de hoge (achter)kant een beetje schuin in de green en draai hem naar de (voor)kant, zodat de bodem omhoog komt. Het draaipunt van de pitchfork bevindt zich onderin de bodem van de mark.
  2. Druk daarna de pitchfork zodanig naar voren dat daardoor de rand naar binnen wordt geplaatst, en dus niet naar achteren (lepelen), want dan breken de graswortels af!
  3. Herhaal dit nog driemaal rond de pitchmark.
  4. Druk de herstelde pitchmark met de putter aan totdat de green ter plaatse weer vlak is.
  5. Herstel ook de door een ander ‘vergeten’ pitchmark als u toch even moet wachten op uw medespelers.

Sommige golfers slaan stap 1 t/m 3 over en drukken de pitchmark alleen wat vlak met de putter. Daarmee camoufleert u de schade, wat dus nog slechter is dan helemaal niets doen!

Video

Dit is een filmpje over pitchmarks van de United States Golf Assocation (USGA).

Etiquette: Pitchmarks
Deel dit: