Matchplay Competitie Shortgolfbaan

Matchplay Competitie op de Shortgolfbaan

 

Handicap

Aan de matchplay competitie op de Shortgolfbaan worden geen WHS handicap eisen gesteld.
Er is echter wel een actief “Shortgolf Spielehof” handicap vereist.
Heb je geen actief “Shortgolf Spielehof” handicap? Meld je dan bij ons, zodat we deze alsnog kunnen bepalen, zodat je wel aan de competitie deel kunt nemen.

Omrekeningsfactor:
Bij de matchplay competitie zal er worden gewerkt met een omrekeningsfactor van 3/4 van de playing handicap. De speler met de hoogste handicap ontvangt het volledige verschil aan slagen tussen de twee omgerekende playing handicaps van de twee spelers. De slagen zullen worden toegekend aan de holes met de laagste stroke index.

Voorbeeld:
Speler A heeft playing handicap 24 en speler B heeft playing handicap 8. Na het toepassen van 3/4 handicap heeft speler A dus playing handicap 18 en speler B playing handicap 6. Speler A ontvangt het verschil in de nieuwe playing handicaps, oftewel 18 – 6 = 12 slagen en speler B dus 0. Speler A krijgt over stroke index 1 t/m 12 een extra slag.

Snelle controleberekening: (24 – 8) * 3/4 = 16 * 3/4 = 12. Oftewel speler A krijgt geen 16, maar 12 slagen mee, en levert dus 4 slagen in t.o.v. van speler B door de 3/4 methode.

 

Wedstrijdvorm

Double Nine Matchplay (2 x 9 holes) met handicap verrekening.

Poulefase + Knock-outfase

 

Puntenverdeling
Bij elke match zijn er 6 punten te verdelen, zie onderstaande tabel.

Winnaar Winst Gelijkspel Verlies
1e 9 holes 2 pnt. 1 pnt. 0 pnt.
2e 9 holes 2 pnt. 1 pnt. 0 pnt.
18 holes 2 pnt. 1 pnt. 0 pnt.

 

Gehalveerde matches en ties

Poulefase:
Bij een match die gelijk eindigt zullen de wedstrijdpunten gelijk worden verdeeld. Bij een gelijke eindstand in een poule zal er worden gekeken naar het onderlinge resultaat. Indien ook deze match gelijk is geëindigd zal er worden gekeken naar de clubhandicaps van de spelers. De persoon met de laagste clubhandicap geniet daarbij de voorkeur.

Knock-outfase:
Een match die gelijk eindigt, behoort te worden beslist door middel van een beslissingswedstrijd, hole voor hole, totdat één partij een hole wint. De beslissingswedstrijd behoort te beginnen op de hole 1. In geval van een match met handicapverrekening behoren de handicapslagen te worden toegekend als in de vastgestelde ronde.

 

Speeldata

Bij de Matchplay Competitie zijn er enkel “uiterlijke speeldata”, maar wanneer men de afzonderlijke matches speelt is geheel aan de personen zelf. U dient er enkel voor te zorgen dat u voor de uiterlijke data van de betreffende fase uw wedstrijden gespeeld heeft.
U dient dus zelf een afspraak met uw tegenstander(s) te maken in de vastgestelde periode.

 

Uitslagen

Ga naar de pagina: Uitslagen

 

Praktische links:

Verschil golfregels Matchplay t.o.v. Strokeplay
Matchplay tips voor tactiek etc.