Matchplay Competitie Grobbebaan

Matchplay competitie op de Grobbebaan

 

Handicap

Voor de matchplay competitie op de Grobbebaan is een actief EGA handicap vereist!
Golfers die dit jaar geen/weinig Q-kaarten hebben gelopen, dienen eerst een aantal Qualifying rondes te lopen, zodat er een actueel handicap kan worden bepaald.

Omrekeningsfactor:
Bij de matchplay competitie zal er worden gewerkt met een omrekeningsfactor van 3/4 van de playing handicap. De speler met de hoogste handicap ontvangt het volledige verschil aan slagen tussen de twee omgerekende playing handicaps van de twee spelers. De slagen zullen worden toegekend aan de holes met de laagste stroke index.

Voorbeeld:
Speler A heeft playing handicap 12 en speler B heeft playing handicap 8. Na het toepassen van 3/4 handicap heeft speler A dus playing handicap 9 en speler B playing handicap 6. Speler A ontvangt het verschil in de nieuwe playing handicaps, oftewel 9 – 6 = 3 slagen en speler B dus 0. Speler A krijgt over stroke index 1 t/m 3 een extra slag.

 

Wedstrijdvorm

Matchplay – 9 holes

Poulefase + Knock-outfase

 

Puntentelling

De winnaar van de hole krijgt een plus (+) en de verliezer een (-). Bij een gelijkspel krijgen beide spelers een nul (0). De spelers met de meeste plusjes (ups) wint de match en krijgt daarvoor 2 wedstrijdpunten en de verliezer 0. Bij een gelijkspel krijgen beide spelers 1 punt. Let op, een wedstrijd kan na 5 holes al klaar zijn. Als een speler de eerste 5 holes van de 9 wint, staat hij 5 up met nog 4 holes te gaan, waardoor de partij reeds beslist is. Je noteert op het wedstrijdformulier dan 5/4, wat betekent 5 up met nog 4 holes te gaan. Je mag de 4 resterende holes dan nog wel uitspelen, maar deze zijn niet meer van belang voor de wedstrijd.

De winnaar op een hole wordt bepaald door het bruto aanslag slagen met elkaar te vergelijken. Oftewel netto aantal slagen verminderd met het aantal extra slagen wat een speler krijgt.
In bovengenoemd voorbeeld krijgt speler A op de holes met stroke index 1 t/m 3 een extra slag. Stel dat speler A op één van deze holes een 5 maakt en speler B een 4, dan hebben beide spelers gelijk gespeeld, omdat speler A er bruto 5 – 1 = 4 slagen over heeft gedaan.

 

Gehalveerde matches en ties

Poulefase:
Bij een match die gelijk eindigt zullen de wedstrijdpunten gelijk worden verdeeld. Bij een gelijke eindstand in een poule zal er worden gekeken naar het onderlinge resultaat. Indien ook deze match gelijk is geëindigd zullen de betreffende spelers een beslissingswedstrijd moeten spelen over 9 holes. Bij een gelijke stand zal de ronde worden verlengd met steeds 1 hole totdat één partij een hole wint. In geval van een match met handicapverrekening behoren de handicapslagen te worden toegekend als in de vastgestelde ronde.

Knock-outfase:
Een match die gelijk eindigt, behoort te worden beslist door middel van een beslissingswedstrijd, hole voor hole, totdat één partij een hole wint. De beslissingswedstrijd behoort te beginnen op de hole waar de match begon. In geval van een match met handicapverrekening behoren de handicapslagen te worden toegekend als in de vastgestelde ronde.

 

Speeldata

Bij de Matchplay Competitie zijn er enkel “uiterlijke speeldata”, maar wanneer men de afzonderlijke matches speelt is geheel aan de personen zelf. U dient er enkel voor te zorgen dat u voor de uiterlijke data van de betreffende fase uw wedstrijden gespeeld heeft.
U dient dus zelf een afspraak met uw tegenstander(s) te maken in de vastgestelde periode.

 

Matchplay Competitie 2018

Uitslagen Matchplay Competitie Grobbebaan 2018

 

Golfregels Matchplay

Golfregels Matchplay (Regel 2)

 

Archief

Uitslagen Matchplay Competitie Grobbebaan 2017

Deel dit: